Att sluta röka är inte lätt men om du har bestämt dig och vill ha ett hälsosammare liv har du bara fördelar att vinna. Det viktigaste är just att bestämma sig för att sluta med cigaretterna. Det hjälper sällan att någon tjatar på dig att sluta, du behöver inse det till fullo själv. När du har bestämt dig för att verkligen sluta röka har du bara positiva reaktioner att förvänta i din kropp.

Direkt efter du slutat röka börjar din kropp snabbt återställa sig. Bara en kort stund efter sista cigaretten så går ditt blodtryck och puls ner till normal nivå. Din kondition blir stabilt bättre varefter dagarna som rökfri går. Blodcirkulationen börjar fungera normalt och du blir varm om både fötter och händer igen. Du kommer att få en fräschare hy. Om du är kvinna och har haft svårt att bli gravid ökar nu chanserna till att bli med barn. Dina smaksinnen kommer att förbättras betydligt. Du har allt att vinna när du slutar att röka och ingenting att förlora.

Dags att sluta röka?

Det viktigaste när du bestämt dig för att sluta röka är att du vill det själv. Bestäm ett datum när du ska sluta. Se till att inte ha några cigaretter hemma. Ta gärna ett foto på en äcklig askkopp full med fimpar och sätt upp den på kylskåpet. När du blir röksugen, titta på bilden och känn så otäckt det ser ut. Undvik situationer som är förknippat med rökning.

När röksuget kommer så gör något, det kan till exempel vara att du tuggar på något eller drick ett glas vatten. Eller så kan du också gå ut på en kort promenad. Tänk på att röksuget försvinner efter bara 2 minuter. Det gäller att göra något annat som bryter vanan att röka en cigarett. Berätta också för dina närmaste att du har slutat röka. De personerna kan vara ett gott stöd för dig. När du klarat en vecka som rökfri belöna dig själv med något du tycker om. Var stolt för att du nu har påbörjat din väg till ett hälsosamt liv som rökfri.